Glazen lampen zijn een mooie aanwinst voor elk huis, maar ze kunnen lastig schoon te houden zijn. Hier vindt je enkele tips om je glazen lampen schoon te maken en ze mooi te houden.

Begin met het afstoffen van de lamp met een zachte doek. Je kunt ook een stofzuiger met een zachte borstel gebruiken om het stof uit de spleten van de lamp te verwijderen. Meng vervolgens gelijke delen witte azijn en water in een kom. Doop een schone doek in het mengsel en wring hem goed uit. Veeg het hele oppervlak van de lamp af, inclusief de voet en de kap. Spoel de doek uit met helder water en veeg de lamp nogmaals af om eventuele azijnresten te verwijderen.

Als je lamp erg vuil is, moet je misschien een sterker reinigingsmiddel gebruiken. Meng een eetlepel afwasmiddel in een kopje warm water. Doop een schone doek in het mengsel en wring deze goed uit. Veeg het hele oppervlak van de lamp schoon, inclusief de voet en de lampenkap. Spoel de doek uit met helder water en veeg de lamp nogmaals af om eventuele zeepresten te verwijderen. Zodra je lamp schoon is, kun je deze met een zachte, droge doek oppoetsen om de glans te herstellen.

Het schoonmaken van stoffen lampenkappen

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het schoonmaken van een stoffen lampenkap. Het eerste wat je moet doen is uitzoeken van wat voor soort stof de lampenkap gemaakt is. Dit zal bepalen welk soort reinigingsmiddel je kunt gebruiken. Als op het etiket staat “alleen chemisch reinigen”, moet je de kap naar de stomerij brengen. Als er niets op staat over chemisch reinigen, dan kun je het zelf reinigen.

Het volgende wat je moet doen is beslissen of je de lampenkap op de hand wilt wassen of in de wasmachine. Als je het op de hand wilt wassen, gebruik dan een mild wasmiddel en koud water. Voorzichtig schrobben de lampenkap met een zachte doek. Als je hem in de wasmachine wast, gebruik dan het fijne programma en koud water.

Nadat je de lampenkap hebt schoongemaakt, laat je deze aan de lucht drogen. Stop hem niet in de droger, want dat kan de stof beschadigen. Als hij helemaal droog is, kun je hem weer op je lamp plaatsen.

Aanvullende, algemene tips voor schoonmaak van een lamp

Als je lamp betere tijden heeft gekend en het licht niet meer zo helder is als vroeger, geef hem dan nog niet op. Met een beetje ellebogenvet en een paar eenvoudige huishoudelijke ingrediƫnten, kun je je lamp weer als nieuw laten schijnen.

Begin met je lamp een goede schoonmaakbeurt te geven. Stof de lampvoet, kap en lamp af met een zachte doek. Als het stof is vastgekoekt, moet je misschien een milde zeep- en wateroplossing gebruiken om het te verwijderen. Als de lamp schoon is, droog je hem volledig af voordat je verder gaat met de volgende stap.

Kijk vervolgens naar de gloeilamp. Als deze oud of doorgebrand is, is het nu een een goed moment om ze te vervangen door een nieuwe. Nieuwe gloeilampen zullen een groot verschil maken in hoe helder je lamp is. Als de fitting los zit, draai deze dan vast met een schroevendraaier. Zo ben je er zeker van dat de lamp de juiste hoeveelheid elektriciteit krijgt en voorkom je brand.

Poets tot slot de metalen onderdelen van de lamp met een zachte doek. Dit geeft de lamp een mooie glans en helpt tevens roestvorming te voorkomen.