Veel huishoudens gebruiken hun oven toch wel bijna dagelijks. Geen wonder ook, gezien de vele functies die een oven tegenwoordig heeft. Het is niet alleen maar een kwestie van bakken. Ovens zijn zo veelzijdig uitgerust dat ze voor vele bereidingen gebruikt worden. Na gebruik dient de oven uiteraard schoongemaakt te worden, maar let dit nu net een klusje zijn dat bij velen niet favoriet is. Met een aantal tips hoeft het gelukkig geen moeilijk karwei te zijn.

Schoonmaakmiddelen

Het beste advies is natuurlijk om het schoonmaken van de oven goed bij te houden. Is de saus van de lasagne er bijvoorbeeld overheen gegaan, maak dit dan direct schoon. Ook kruimels en vet kun je het best gelijk verwijderen. Spreekt voor zich, maar toch gebeurt het vaak niet. Je haalt tenslotte je gerecht uit de oven, doet het deurtje dicht en er is niks meer te zien. Begrijpelijk, maar niet erg handig. Op deze manier koekt het vet namelijk aan en wordt het een hardnekkig klusje.

– Chemische middelen
In de aanval met een chemisch goedje dan maar? Dat kan zeker goed werken. Er zijn veel producten op de markt, waarmee je vet- en vuilresten prima kunt verwijderen. Vaak in de vorm van een spray.

– Huis-tuin-keuken middelen
Ben je niet zo’n voorstander van het gebruik van al die chemische producten? Denk dan eens aan baking soda en azijn. Twee natuurlijke producten die bij uitstek geschikt zijn voor dit karwei. Heet water er bij en meer heb je eigenlijk niet nodig.

Stappenplan

Met de nodige reinigingsproducten en hulpmiddelen, zoals een sponsje en vaatdoek, sta je gereed om aan de slag te gaan, maar hoe pak je het schoonmaken van de oven nu stap voor stap aan?

– Haal als eerste het ovenrooster en bakblik uit de oven. Deze verdienen een aparte behandeling. Nu je de oven leeg hebt, kun je het best beginnen met het meest simpele gedeelte: Even een doekje er doorheen om kruimels en alle losse restjes te verwijderen. Dit kun je overigens ook goed doen met de stofzuigermond.
– Gebruik je een ontvetter in de vorm van een spray? Spuit de oven goed in, laat het een tijdje intrekken en met een beetje boenwerk krijg je het doorgaans een heel eind schoon. De resten schoonmaakmiddel verwijder je het best met enkel een doek en water. Gebruik je baking soda of azijn? Meng dit dan met water en plaats dit in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 graden. Geef het ongeveer een half uur de tijd en je zult versteld zijn van het resultaat. Ook hier weer even boenen met een sponsje en na poetsen met een doek en water.
– Nu het ovenrek en het bakblik nog. Of het nu mee valt of dat deze bijna zwart zien van de ingebrande vetresten, met bovengenoemde middelen kom je een heel eind. Helpt dit nu niet, probeer dan eens een vaatwasblokje. Vul een bak met heet water, plaats het rooster hierin en laat het tabletje zijn werk doen.
– Vergeet als laatst niet om de ovendeur ook van een poetsbeurt te voorzien. Het glazen raampje maak je het best schoon met een glasreiniger. De rubberen randjes van de ovendeur kun je voorzichtig een beetje uit elkaar trekken om zo hiertussen alle vuiligheid te verwijderen. Vaak is dit namelijk een plek die vergeten wordt. Het kan een broeiplek van bacteriĆ«n worden en daar zit niemand op te wachten.

Vieze luchtjes

Je oven blinkt weer als nooit tevoren, maar nu zit je nog met die geur. De geur van het aangebrande vet of misschien nu wel de geur van de chemische middelen die je gebruikt hebt. Niet fijn om hier je gerechten in de bakken. Gelukkig kun je dit eenvoudig op lossen door een bakje water met citroen te plaatsen in een voorverwarmde oven. Citroen kan namelijk gezien worden als een soort natuurlijke geurvreter.