Actieve mensen die graag hun lichaam in vorm houden, hoeven daarvoor niet per se naar de sportschool of fitnessclub te gaan. Thuis fitnessen is tegenwoordig een prima alternatief. Door fitnessspullen te kopen voor thuisgebruik maak je het jezelf gemakkelijk. Je hoeft namelijk niet meer naar de sportschool en spaart daarmee een hoop tijd en geld uit. Wanneer je ervoor kiest om thuis te gaan sporten en bewegen, heb je natuurlijk de benodigde fitnessapparatuur nodig. Een apparaat dat hoe dan ook niet in jouw collectie mag ontbreken, is een goede roeitrainer. Wat is dit precies voor apparaat? En waar moet je goed op letten als je plannen hebt om een roeitrainer aan te schaffen?

Kies je voor een inklapbare roeitrainer of niet?

Een van de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van de juiste roeitrainer, is de vraag of je een inklapbare of niet-inklapbare roeitrainer zoekt. Wanneer je niet veel ruimte hebt thuis, bijvoorbeeld op zolder, is een inklapbare variant de slimste keuze. Zeker als je meerdere soorten fitnessapparaten wilt gaan gebruiken, is het van belang om te kijken naar inklapbaarheid en ook naar het totale formaat van de hometrainer. Je betaalt voor deze soorten roeitrainers misschien iets meer, maar je krijgt er ruimte voor terug!

Een roeitrainer die past bij jouw lengte en je lichaamsgewicht

Tegenwoordig is elke type roeitrainer geschikt voor mensen die kleiner zijn fan 1.85 meter. Ben je langer dan 1.85 meter? Dan moet je rekening houden met de raillengte van de roeitrainer. Je moet namelijk bij het doen van oefeningen wel je benen helemaal kunnen uitstrekken. Kijk veder naar het maximum draaggewicht van de roeitrainer. Als je bovengemiddeld zwaar bent, kan het zijn dat niet elke roeitrainer voor jou geschikt is.

De aandrijving: kies je voor een koord of voor een ketting?

De aandrijving van moderne roeitrainers kan bestaan uit twee soorten, namelijk een kettingaandrijving of een aandrijving via een koord. Koorden hebben als voordeel dat je deze niet hoeft te onderhouden. Een minpunt is echter dat ze niet het eeuwige leven hebben en na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Roeitrainers met een kettingverbinding gaan veel langer mee. Deze roeitrainers zijn robuust en krachtig. Een nadeel van ketting roeitrainers is wel dat je de ketting geregeld moet smeren. Het aanbrengen van een smeermiddel zorgt ervoor dat de ketting soepel blijft lopen en het apparaat comfortabel te gebruiken is.

Hoe zwaar is de roeitrainer?

Roeitrainers zijn er in allerlei gewichtsklassen. Dit is dus ook een punt van aandacht bij de aankoop van een apparaat. Zoek je een roeitrainer die je gemakkelijk kunt verplaatsen? Kies dan voor een wat lichtere uitvoering. Prettig aan de zwaardere modellen is dat deze erg sterk en robuust zijn en stabiel neergezet kunnen worden. Het verplaatsen van zwaardere roeitrainers is echter wat lastiger dan bij de lichtere types.

Welke mogelijkheden zijn er qua weerstand?

Als een roeitrainer een slecht of beperkt weerstandssysteem heeft, kun je niet alle oefeningen doen die je zou willen uitvoeren. Kijk tijdens het oriƫnteren dan ook naar de weerstandsopties. Hoe preciezer en nauwkeuriger je wilt trainen, hoe belangrijker het is dat er voldoende mogelijkheden zijn om de weerstand van het apparaat aan te passen.

De zithoogte: is deze goed instelbaar?

De juiste zithouding en zithoogte zijn cruciaal om op een correcte manier je oefeningen te kunnen doen. Kijk daarom goed hoe nauwkeurig de zitstoel in te stellen is. Kun je de zithoogte gemakkelijk aanpassen of niet?

De prijs van de roeitrainer

Ten slotte, last but not least, is de prijs van de roeitrainer belangrijk. Een goedkoper model heeft vaak minder mogelijkheden. Hoe geavanceerder je roeiapparaat is, hoe meer geld je daar voor neer moet leggen. Houd er wel rekening mee dat goedkoop bij het kopen van fitnessapparatuur vaak duurkoop is. Goedkopere apparaten zijn minder robuust en vatbaarder voor defecten.