Dit artikel gaat over het bestrijden van bedwantsen. Maar voordat we het daarover gaan hebben, bespreken we eerst hoe je die beestjes kunt herkennen en waarom je ze zou bestrijden.

Hoe herken je bedwantsen?

De bedwants is een klein insect. De jonge bedwants is zo’n 1 mm lang en een volwassen exemplaar ongeveer 6 mm. De bedwants is wit tot roodbruin van kleur. Bij vervelling zijn ze lichter van kleur. Dat gebeurt 5 maal voordat een bedwants volwassen is. De diertjes zijn afgeplat, ovaalvormig en breed. Ze hebben 6 pootjes. De voorlopers van de bedwants hadden vleugels. Nu zie je achter het halsschild nog de restanten daarvan. Vliegen is er daarom niet meer bij. De bedwants lijkt gestreept, wat komt door rijen haren die op het achterlijf voorkomen. Ze zijn lichtschuw en verbergen zich in naden en kieren. Ze leven in groepjes. Ze zijn met name ‘s nachts actief. Als je last hebt van een plaag van die beestjes, dan zie donkere vlekken aan de borden van je matras. Die zijn het resultaat van de uitwerpselen van de bedwants. Ze verspreiden een geur van koriander of zoete amandel. Men zegt ook wel dat ze naar vuile was ruiken.

Waarom zou je bedwantsen bestrijden?

Zoals muggen zuigen ze bloed. Bedwantsen veroorzaken echter geen ziektes bij mensen. Daarvoor hoef je ze dus niet te bestrijden. Je krijgt rode bultjes door de beten van bedwantsen, die lijken op muggenbultjes. Je ziet ze waar je lichaam contactmaakt met je matras. Ze jeuken ook en dat duurt geruime tijd. Ze laten geen littekens achter. Typerend voor een bedwants is dat je regelmatig drie beten op een rij tegenkomt. Ze worden daarom bestreden vanwege het ongemak van de bultjes en de bevuiling van lakens. Daarnaast voelen veel personen zich ongemakkelijk bij de wetenschap dat er in hun bed beestjes voorkomen, wat natuurlijk begrijpelijk is

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Bedwantsen liften vaak mee in de bagage van reizigers. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kijk daarom tijdens de reis de bedden na. Zijn er sporen van bedwantsen, dan zou de kamer niet moeten worden gebruikt, totdat een effectieve bestrijding heeft plaatsgevonden. Tassen en koffers kunnen beter niet onder of op het bed worden geplaatst. Je kunt ze beter op de vloertegels in de badkamer plaatsen. Als je ziet of vermoed dat er bedwantsen in je bagage zitten, was dan onmiddellijk alle kleding op 60 graden. Strijk die vervolgens met een zo hoog mogelijke temperatuur. De koffers en tassen zou je gedurende geruime tijd kunnen invriezen op tenminste 14 graden onder nul of anders met een stoomreiniger uitstomen. Laatstgenoemde methode kan je ook voor je eigen bed gebruiken. Van je bed kan je ook dubbelzijdig plakband op de poten aanbrengen. Goed stofzuigen helpt. Daarna dien je de stofzak wel zo snel mogelijk buiten in de afvalcontainer te gooien. Er bestaan zogenoemde bedwantsvallen. Ook zijn er sprays te koop. Plaatselijke bestrijding is echter eigenlijk onvoldoende. Als zich bedwantsen in een kamer bevinden, dan dient die in zijn geheel te worden behandeld. Zo niet, dan kunnen nimfen (jonge bedwantsen) zich weer in je bed gaan vestigen. Vroeger werd DDT en blauwzuur voor de bestrijding gebruikt, maar door risico’s voor de gezondheid mogen die middelen niet meer worden toegepast. Als je een radicale manier van bestrijding wilt die je zelf kunt uitvoeren, kan de verbranding van spullen worden overwogen. Het beste is om een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen.